17. decembar 2015. godine

Predstavljen strip „Prenošenje poruka kroz vekove”

Na tribini „Kultura putem pošte” – „Istorija komunikacija kroz umetnost stripa”, održanoj 17. decembra u PTT muzeju, predstavljen je strip „Prenošenje poruka kroz vekove”, mr Dragana Bosnića.
Strip kojim se prikazuje istorija komunikacije od najstarijih vremena do danas, nastao je saradnjom profesora Bosnića i PTT muzeja, koji mu je stavio na raspolaganje fotografije i arhivski materijal o istoriji poštanskog, telegrafskog i telefonskog saobraćaja.
Pozdravljajući posetioce tribine u ime direktora Pošte Srbije Milana Krkobabića, Snežana Petrović, šef Kabineta direktora Preduzeća, istakla je da je PTT muzej pravo mesto za ovakav događaj i da je ovo prvo u nizu predavanja koje će biti organizovano u narednom periodu.
„Pošta Srbije, kao najuspešnije javno preduzeće, nastoji da podrži sve ono što čini bitan deo kulturnog identiteta naše zemlje, i to na odgovoran i društveno prihvatljiv način. Tradicija duga 175 godina i naši rezultati poslovanja potvrđuju Poštu kao važan stub srpske privrede i države. Pošta je sistem koji je profitabilan, koji raste, razvija se i koji će nastaviti da podržava srpsku umetnost i kulturu, ali i da promoviše svoju istoriju i tradiciju”, rekla je Snežana Petrović.
Željko Sarić, organizator tribine, ocenio je da su u stripu obrađeni malo poznati detalji o prenošenju poruka kroz vekove, kao i da, osim toga što ima umetničku vrednost, ovaj strip ima i edukativnu ulogu „zato što na interesantan način prikazuje istoriju civilizacije”. Sarić je i najavio da će sledeće predavanje ticati istorije pismenosti i pisma.
Dragan Bosnić, inače profesor na Visokoj školi Srpske pravoslavne crkve, objasnio je da je strip rađen 1993. godine „iz čistog inata prema sankcijama Srbiji, kako bi se pomenule stvari koje se tiču srpskog naroda” i da je objavljivan te godine u Politikinom Zabavniku. On je dodao da su u stripu objašnjeni istorijski događaji „mnogo bolje nego kroz nastavu istorije”. Kako je naveo, svaka slika u stripu „nosi hiljadu reči” i prikazana je u formi koja je dostupna svima.

Galerija slika

Za optimalni pregled sadržaja sajta preporučujemo: Internet Explorer v8, Mozilla Firefox i Google Chrome